Schermtijd Android: hier vind je het!

02 Oktober 2024 - 4 min. read time
Schermtijd Android: hier vind je het!

Smartphones en andere digitale apparaten spelen een steeds grotere rol spelen in ons dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om bewust om te gaan met onze schermtijd. Android Digital Wellbeing (schermtijd op Android) is een functie die gebruikers helpt om hun digitale gezondheid te beheren door inzicht te geven in hun smartphonegebruik en hen te ondersteunen bij het vinden van een gezonde balans. In dit artikel gaan we dieper in op de functionaliteiten van Android Digital Wellbeing en de inzichten die je hieruit kunt halen


Functionaliteiten van Android Digital Wellbeing

Android Digital Wellbeing is ontworpen om gebruikers een uitgebreid overzicht te geven van hun smartphonegebruik en om hen te helpen dit gebruik te beheren. De belangrijkste functionaliteiten zijn:

 

Dashboard: Het Dashboard biedt een gedetailleerd overzicht van hoe je je apparaat gebruikt. Je kunt zien hoeveel tijd je op je telefoon hebt doorgebracht, welke apps je het meest hebt gebruikt en hoe vaak je je telefoon hebt ontgrendeld. Dit overzicht is per dag of per week in te zien, wat helpt om patronen in je digitale gedrag te herkennen.


App-timers: Met App-timers kun je limieten instellen voor het gebruik van specifieke apps. Wanneer je de ingestelde tijd hebt bereikt, wordt de app gepauzeerd en kun je hem niet meer openen tot de volgende dag. Dit helpt om overmatig gebruik van bijvoorbeeld sociale media of games te beperken.


Bedtijdmodus: Bedtijdmodus helpt je om een gezonde slaaproutine te ontwikkelen door je scherm in grijstinten weer te geven en meldingen te dempen tijdens de door jou ingestelde bedtijd. Dit vermindert de prikkels die je wakker kunnen houden en stimuleert een rustgevende overgang naar slaap.


Focusmodus: Focusmodus stelt je in staat om afleidende apps tijdelijk te pauzeren, zodat je je beter kunt concentreren op belangrijke taken. Je kunt kiezen welke apps worden gepauzeerd en eenvoudig weer de modus verlaten als dat nodig is.


Ouderlijk toezicht: Met Family Link, geïntegreerd in Digital Wellbeing, kunnen ouders het schermgebruik van hun kinderen beheren. Ze kunnen limieten instellen, rapporten over app-gebruik bekijken, en restricties opleggen aan bepaalde inhoud.

Schermtijd Android zien

Schermtijd instellen Android

Om Schermtijd te vinden en in te stellen op je Android-telefoon, volg je deze stappen:

  • Open de Instellingen-app op je telefoon.
  • Scroll naar beneden en tik op "Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht".
  • Hier zie je een overzicht van je schermtijd, inclusief hoeveel tijd je aan elke app besteedt.
  • Om limieten in te stellen, tik op "Dashboard". Hier kun je voor elke app een tijdslimiet instellen door op de zandloper naast de app te tikken.
  • Om een bedtijdmodus in te stellen, kun je naar de optie "Bedtijdmodus" in hetzelfde menu gaan, waarmee je je scherm automatisch kunt dimmen en meldingen kunt stilhouden tijdens je slaaptijd.

Dat is alles! Nu kun je je schermtijd beheren en beperken wanneer nodig.

Verschillen tussen Schermtijd Android en Apple Schermtijd

Hoewel Android Digital Wellbeing en Apple Schermtijd vergelijkbare doelen hebben, namelijk het bevorderen van digitaal welzijn, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee:

  • Integratie met het besturingssysteem: Apple’s Schermtijd is dieper geïntegreerd in iOS en macOS, waardoor het niet alleen het gebruik van iPhones en iPads, maar ook van andere Apple-apparaten zoals MacBooks en Apple Watches kan monitoren. Android Digital Wellbeing is voornamelijk gericht op Android-smartphones en -tablets, hoewel sommige functionaliteiten beschikbaar zijn via Google’s bredere ecosysteem.
  • App-timers en Limieten: Beide systemen bieden de mogelijkheid om tijdslimieten in te stellen voor app-gebruik, maar Apple Schermtijd biedt daarnaast de mogelijkheid om limieten te stellen voor hele categorieën van apps, zoals "Social Media" of "Games," terwijl Android’s App-timers voornamelijk per app werken.

Android schermtijd

Tot slot

Android Digital Wellbeing biedt krachtige tools om bewust om te gaan met je digitale gezondheid. Door inzicht te krijgen in je smartphonegebruik en gebruikslimieten in te stellen, kun je een gezondere relatie met technologie ontwikkelen. Hoewel Apple’s Schermtijd en Android Digital Wellbeing beide gericht zijn op het bevorderen van digitaal welzijn, heeft elk systeem zijn eigen unieke voordelen, afhankelijk van het ecosysteem dat je gebruikt. 

Refurbished Samsung kopen

Heb jij een oude Samsung en ben je op zoek naar een nieuw toestel? Kijk dan eens naar refurbished Samsung! Refurbished is het betrouwbare en betaalbare alternatief voor een nieuwe Samsung. Bij ons worden alle Samsungs zorgvuldig geopend, grondig geanalyseerd, schoongemaakt en indien nodig voorzien van nieuwe onderdelen. Door ons verfijnde refurbishmentproces zijn wij trots houder van het Keurmerk Refurbished. Plaats je bestelling voor een refurbished iPhone op werkdagen of zondagen vóór 22:30 uur, en je hebt hem de volgende dag al in huis!

samsung
← Vorige Volgende →
Direct €10 korting ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Direct €10 korting ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Direct €10 korting ontvangen?