Ken je deze nog…? De allereerste iPad!

05 September 2024 - 6 min. read time
Ken je deze nog…? De allereerste iPad!

In april 2010 introduceerde Apple de allereerste iPad, een apparaat dat het technologische landschap voorgoed zou veranderen. De iPad, die door Steve Jobs werd gepresenteerd als een "magisch en revolutionair" product, was de eerste tabletcomputer van Apple en lanceerde een nieuwe dimensie tussen een smartphone en een laptop. We gaan terug in de tijd.


Unieke eigenschappen van de iPad 1e Generatie

De iPad 1e generatie was een technisch hoogstandje voor zijn tijd. Het apparaat had een 9,7-inch LED-backlit display met een resolutie van 1024x768 pixels, wat voor die tijd een indrukwekkende schermkwaliteit bood. Het was voorzien van een capacitief touchscreen, wat betekende dat het reageerde op de aanraking van vingers, in tegenstelling tot stylus-gebaseerde touchscreens die destijds gangbaar waren.

 

Een van de meest opvallende kenmerken was de Apple A4-chip, dezelfde processor die ook in de iPhone 4 werd gebruikt. Deze chip bood voldoende kracht om vloeiende prestaties te leveren, zelfs bij het draaien van grafisch intensieve apps en games. De iPad werd geleverd met 16, 32 of 64 GB aan interne opslagruimte en had een batterijduur van ongeveer 10 uur, wat voor veel gebruikers een doorslaggevende factor was om voor iPad te kiezen.

 

Daarnaast draaide de iPad op iOS, hetzelfde besturingssysteem als de iPhone, wat zorgde voor een naadloze integratie met andere Apple-apparaten. Het apparaat had toegang tot de App Store, waar al duizenden apps beschikbaar waren, specifiek aangepast voor het grotere scherm. Dit was een groot voordeel, aangezien gebruikers meteen toegang hadden tot een breed scala aan software, van productiviteitsapps tot games en educatieve tools.

 

ipad 1 gepresenteerd

Ontvangst door het grote publiek

De lancering van de iPad werd met veel belangstelling gevolgd door zowel tech-liefhebbers als het grote publiek. Velen waren aanvankelijk sceptisch over het nut van een tablet in een markt die al verzadigd leek met smartphones en laptops. Maar de iPad wist al snel deze twijfels weg te nemen.

 

De gebruiksvriendelijke interface, het stijlvolle ontwerp en de veelzijdigheid van het apparaat maakten het al snel tot een gewild product. De iPad bood een nieuwe manier om media te consumeren, boeken te lezen, te gamen en te surfen op het internet. Het grotere scherm zorgde voor een betere kijkervaring dan smartphones, terwijl het lichtere en compactere ontwerp het een handig alternatief maakte voor laptops.

 

Kritiek was er echter ook. Sommigen vonden de iPad te zwaar om langdurig vast te houden, en het gebrek aan ondersteuning voor Flash (destijds veel gebruikt op websites) werd door velen als een nadeel gezien. Ook het feit dat de eerste iPad geen camera had, werd door sommige gebruikers als een gemis ervaren.

 

Desondanks was de iPad een groot commercieel succes. Binnen 80 dagen na de lancering waren er meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht, en tegen het einde van 2010 stond de teller op meer dan 14 miljoen. Deze cijfers onderstrepen hoe goed het apparaat door het grote publiek werd ontvangen.

 

ipad 1 startscherm

De iPad 1 was het startschot voor de revolutionaire tablet

De iPad 1e generatie was een revolutionair apparaat dat de basis legde voor een hele nieuwe categorie van elektronica. Het combineerde de draagbaarheid van een smartphone met de functionaliteit van een laptop, en bood een nieuwe manier om digitale content te ervaren. Ondanks de aanvankelijke scepsis en enkele beperkingen, wist de iPad snel het hart van miljoenen gebruikers te veroveren en veranderde het de manier waarop mensen technologie in hun dagelijks leven gebruikten. De erfenis van de eerste iPad leeft voort in de huidige generatie tablets, die nog steeds voortbouwen op de innovaties van dit baanbrekende apparaat.

Refurbished iPad kopen

Inmiddels zijn we al een tiental generaties verder en is de prijs van de iPad hoger en hoger geworden. Een refurbished iPad is aanzienlijk goedkoper dan een nieuwe, terwijl de uitstekende Apple-kwaliteit behouden blijft. Forza draagt het Keurmerk Refurbished, wat betekent dat je zeker bent van een betrouwbare aankoop, inclusief 3 jaar garantie (vanaf 1 juni 2023). Bovendien ontvang je gratis oplaadaccessoires, zodat je direct aan de slag kunt. Bestel je op werkdagen of zondag vóór 22:30 uur, dan heb je de iPad de volgende werkdag al in huis.

nostalgie
← Vorige Volgende →
Direct €10 korting ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Direct €10 korting ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Direct €10 korting ontvangen?