Wat is de impact van smartphones op het milieu?
Wat je ook van plan bent met je oude smartphone, gooi deze nooit zomaar weg! Het maakt niet uit hoe oud je smartphone is, weggooien is schadelijk voor het milieu en voor je portemonnee. In dit artikel lees je waarom het weggooien van smartphones een slecht idee is.
Aantal smartphonebezitters neemt wereldwijd toe
Het is alweer elf jaar geleden sinds de eerste iPhone uitkwam in 2007. Sinds de release van de iPhone 1, heeft inmiddels meer dan eenderde van de wereldpopulatie een smartphone. Ook zijn er miljoenen smartphones in de loop der jaren verkocht. Helaas niet zonder (nadelige) gevolgen voor onze planeet.
Productie nieuwe smartphones
De productie van nieuwe smartphones is alles behalve goed voor ons milieu. Bij het produceren van nieuwe smartphones, komen er namelijk extreme energieën vrij. Deze energieën produceren allerlei schadelijke gassen, welke vervolgens terecht komen in onze atmosfeer. Dit leidt er op den duur weer toe dat onder meer de ozonlaag wordt aangetast, waardoor de aarde steeds verder opwarmt.
Waarom zijn smartphones zo schadelijk voor ons milieu?
Een smartphone bevat allerlei giftige onderdelen. Gelukkig zijn ze goed beschermd tegen lekkage. Maar als een apparaat lekt, heeft dat allerlei negatieve gevolgen voor ons milieu. Een aantal bestanddelen van smartphones zijn zeer giftig. Lood, koper, lithium (batterijen) en zink zijn voorbeelden. Als smartphones op onverantwoorde wijze worden weggegooid, zijn de gevolgen van het lekken van gifstoffen voor ons milieu niet te overzien. Afgedankte smartphones kunnen op stortplaatsen terechtkomen. Deze lekkende gifstoffen sijpelen naar het aardoppervlak en komen in ons grondwater terecht. Dit vervuilt niet alleen het grondwater, maar ook de oppervlakte van onze planeet. Als het aardoppervlak vervuild is, heeft dat ook gevolgen voor onze gezondheid. Dat komt omdat de planten die op het giftige oppervlak van de aarde groeien ons voedsel besmetten. Hierdoor kunnen we besmet voedsel eten, wat uiteraard zeer schadelijk is voor onze gezondheid. Dit kan leiden tot hepatitis, nierfalen of zelfs kanker.
Bescherm ons milieu tegen verdere vervuiling
De meeste smartphonegebruikers gaan bewust om met het weggooien van dagelijks afval. Maar hoe zit het met de smartphones die je niet meer gebruikt? In plaats van deze apparaten weg te doen, kun je jouw smartphone beter doneren of verkopen aan iemand anders. Je kunt er ook voor kiezen om je oude smartphone te verkopen aan Forza. Zo kunnen wij jouw oude apparaat recyclen. In ruil daarvoor krijg jij korting op je refurbished iPhone-aankoop bij Forza. Het recyclen van smartphones is goed voor ons milieu. Je bespaart niet alleen veel energie (de productie van smartphones kost veel energie), maar je helpt ook lucht- en watervervuiling te voorkomen.
Wanneer worden de meeste smartphones vervangen?
De meeste smartphones worden na 18 tot 24 maanden vervangen. Dit gebeurt vaak nadat een telefoonabonnement afloopt of wanneer er een betere smartphone(aanbieding) op de markt komt. Helaas zijn veel mensen erg gevoelig voor de marketingtechnieken van smartphoneleveranciers. Hierdoor ontstaat de behoefte om voortdurend het nieuwste model smartphone in huis te hebben. Als smartphonefabrikanten voortdurend actief nieuwe smartphones blijven produceren, zullen de negatieve gevolgen voor het milieu nog groter zijn. Daardoor belanden steeds meer "oude" telefoons op stortplaatsen. Je oude telefoon weggooien is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook een aanzienlijke geldverspilling. Jouw oude telefoon is immers vaak nog steeds geld waard.
Kan ik een smartphone verkopen in een ‘slechte’ staat?
Het kan zijn dat jouw oude smartphone niet meer in een "als nieuw" staat verkeerd. Zelfs dan moet je jouw oude smartphone niet zomaar weggooien. Vergeet niet dat telefoons schadelijke en giftige grondstoffen bevatten. Deze giftige stoffen beschadigen het aardoppervlak zelfs lang nadat de apparaten van het terrein zijn verwijderd. Je kunt jouw oude iPhone of iPad laten recyclen door Forza Refurbished. Je kunt ook contact opnemen met jouw telecomaanbieder om uit te zoeken waar je jouw oude toestel kunt verkopen of laten recyclen. Als recycling van je oude apparaat voor jou geen optie is, moet je ervoor zorgen dat je je op verantwoorde wijze van je telefoon ontdoet. Je kunt jouw apparaat vaak kwijt in een speciale vuilnisbak, die bedoeld is voor elektronisch afval. Je kunt deze bakken vaak vinden in plaatselijke technologiewinkels.
Hoe worden telefoons gerecycled bij Forza Refurbished?
Bijna alle telefoononderdelen kunnen opnieuw worden gebruikt. Meestal worden materialen zoals batterijen, metalen- en plastic onderdelen gerecycled. Deze componenten worden opnieuw gebruikt voor andere nieuwe toestellen of voor refurbished iPhones. Metalen kunnen bijvoorbeeld opnieuw worden gebruikt om sieraden, auto-onderdelen of andere telefoons te maken. Plastic kan ook worden gebruikt om telefoononderdelen, verpakkingsmateriaal of zelfs meubels te maken.
Toestel verkopen? Let op!
Voordat je jouw oude smartphone verkoopt of aan iemand anders geeft, raden wij je aan een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat alle gegevens, zoals persoonlijke informatie, applicaties, contacten en foto's, van jouw telefoon zijn verwijderd. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door uw toestel te resetten naar de fabrieksinstellingen. Wat je ook besluit te doen met je oude telefoon, gooi hem nooit weg. Het is veel beter voor het milieu en uw portemonnee om het te verkopen of te doneren.