iPhone 16 Pro vs 15 Pro: wat zijn de verschillen?

17 Oktober 2024 - 6 min. read time
iPhone 16 Pro vs 15 Pro: wat zijn de verschillen?

De iPhone 16 Pro en iPhone 15 Pro zijn twee high-end toestellen van Apple, elk met indrukwekkende specificaties en functies. Maar zoals altijd brengt Apple met elk nieuw model verbeteringen en innovaties met zich mee. In dit artikel belichten we de belangrijkste verschillen tussen de iPhone 16 Pro en de iPhone 15 Pro, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat er is veranderd en welke upgrade het meest de moeite waard is.


Kort samengevat verschil iPhone 16 Pro vs 15 Pro

Dit zijn de verschillen tussen de iPhone 15 Pro vs 16 Pro in een notendop:

  • Scherm: iPhone 16 Pro heeft 6,3" scherm, iPhone 15 Pro 6,1" 
  • Camera: iPhone 16 Pro 48 MP met 5x zoom en Dolby Vision 4K optie, iPhone 15 Pro 48 MP met 3x zoom.
  • Functionaliteit: iPhone 16 Pro heeft een Camera Control knop
  • Chipset: iPhone 16 Pro met A18 Bionic, iPhone 15 Pro met A17 Pro.
  • Connectiviteit: iPhone 16 Pro met Wi-Fi 7, iPhone 15 Pro met Wi-Fi 6E.
  • Prijs

Design en afmetingen iPhone 16 Pro vs 15 Pro

Hoewel de iPhone 16 Pro en iPhone 15 Pro beide trouw blijven aan Apple's kenmerkende ontwerp, zijn er subtiele verschillen in afmetingen en materialen. De iPhone 16 Pro heeft een iets groter scherm, wat resulteert in een slanker ontwerp. Het schermformaat is toegenomen naar 6,3 inch, terwijl de randen rond het scherm verder zijn verkleind voor een meer randloos uiterlijk. De iPhone 15 Pro heeft een 6,1 inch scherm met iets dikkere randen in vergelijking met de iPhone 16 Pro. Het ontwerp is iets compacter, wat sommige gebruikers kunnen prefereren.

iPhone 16 Pro vs 15 Pro uitgelicht

Schermtechnologie

Beide iPhones hebben uitstekende schermen met een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Ook op het gebied van maximale piekhelderheid scoren ze beiden 2000 nits, wat erg hoog is. Echter, de iPhone 16 Pro kan een minimale helderheid behalen van maar liefst 1 nit bij donkere omstandigheden. Ideaal voor de ogen, maar ook zeker voor de duur van je batterij!

Camera-upgrades bij de 16 Pro

Een van de belangrijkste gebieden waarop de iPhone 16 Pro verschilt van de iPhone 15 Pro is het camerasysteem. Apple heeft de iPhone 16 Pro voorzien van een vernieuwde 48 MP hoofdcamera met grotere pixels, waardoor de lichtinval en algehele beeldkwaliteit zijn verbeterd, vooral bij weinig licht. Het toestel heeft ook een verbeterde 5x optische zoomlens, wat fotografen nog meer flexibiliteit biedt. Dit model heeft ook een 48 MP camera, maar de sensor is iets kleiner en biedt een 3x optische zoom. Hoewel de beeldkwaliteit nog steeds uitstekend is, vooral bij goede lichtomstandigheden, biedt de iPhone 16 Pro een duidelijk voordeel bij zoom en opnames in situaties met weinig licht. Daarnaast beschikt de iPhone 16 Pro over verbeterde AI-verwerking voor portretfotografie, met nog meer verfijnde scherpstelling en detail.

Camera Control, ook wel de Cameraregelaar genoemd

In tegenstelling tot de iPhone 15 Pro, hebben alle iPhone 16 modellen een cameraregelaar. Deze regelaar is een kleine knop aan de rechter zijkant van het toestel e biedt verbeterde controle over fotografie en videografie. Met deze functie kun je eenvoudig schakelen tussen verschillende lenzen, zoals de ultragroothoek-, groothoek- en telelens, voor veelzijdige opnames. Daarnaast biedt de regelaar geavanceerde instellingen voor zoom, belichting en focus, waardoor je nog preciezer kunt werken. Ook ondersteunt de iPhone 16 geavanceerde AI-verwerking, wat zorgt voor automatische optimalisatie van kleuren en details. Deze regelaar maakt het eenvoudiger om professionele foto's te maken, ongeacht de situatie of lichtomstandigheden.

Cameraregelaar iPhone 16 Pro vs 15 Pro

Chipset en prestaties iPhone 16 Pro vs 15 Pro

Beide toestellen zijn krachtpatsers, maar de iPhone 16 Pro zet een stap verder op het gebied van prestaties. Zo wordt de iPhone 16 Pro aangedreven door de A18 Bionic-chip, een krachtigere en energiezuinigere processor. Deze nieuwe chip biedt snellere prestaties, vooral bij het uitvoeren van intensieve taken zoals gaming en videobewerking. De AI-mogelijkheden zijn verder verbeterd, wat leidt tot efficiëntere takenverdeling en verbeterde batterijduur. De iPhone 15 Pro heeft echter een A17 Pro-chip, die nog steeds zeer krachtig is en goed presteert bij zware apps en games.

Connectiviteit en extra functies

Hoewel de basisconnectiviteit vergelijkbaar is tussen beide modellen, heeft de iPhone 16 Pro enkele opvallende verbeteringen. Dit model ondersteunt namelijk de nieuwste Wi-Fi 7-standaard, wat zorgt voor snellere en stabielere verbindingen in vergelijking met de Wi-Fi 6E op de iPhone 15 Pro.

iPhone 16 Pro vs 15 Pro grote modellen naast elkaar

Prijsverschil iPhone 16 Pro vs 15 Pro

Zoals verwacht is de prijs van de iPhone 16 Pro hoger dan die van de iPhone 15 Pro bij de lancering. Toch kan je wel degelijk geld besparen. Door te kiezen voor een refurbished iPhone bespaar je in sommige gevallen tot wel 60% ten opzichte van de nieuwprijs. Bij Forza ben je verzekerd van de beste refurbished kwaliteit, want we beschikken immers over het Keurmerk Refurbished. Daarnaast krijg je ook nog eens drie jaar garantie! Op het moment van schrijven hebben we inmiddels de iPhone 15 Pro refurbished in ons assortiment!

Conclusie

Hoewel de iPhone 15 Pro nog steeds een krachtig toestel is met uitstekende prestaties, brengt de iPhone 16 Pro een aantal mooie verbeteringen met zich mee. Met een groter en helderder scherm, verbeterde cameramogelijkheden en een snellere chipset biedt de iPhone 16 Pro een meer geavanceerde ervaring. Voor wie altijd het nieuwste wil en bereid is wat extra te betalen, is de iPhone 16 Pro de beste keuze. Toch denken we dat voor de overgrote meerderheid de iPhone 15 Pro nog steeds een uitstekende krachtpatser blijft. Tel daar de lagere prijs voor een refurbished model bij op en je hebt met de iPhone 15 Pro een uitstekende deal te pakken.

vergelijking
Volgende →
Direct €10 korting ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Direct €10 korting ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Direct €10 korting ontvangen?