Apple AirTag, wat is dat?
Tijdens het Apple-event in april 2021 voegde Apple een nieuw product aan het assortiment toe: AirTag. Met dit kleine apparaatje ben je nooit meer je tas, sleutels of portemonnee kwijt, want je kunt je spullen altijd terugvinden via je iPhone. Handig! Maar hoe werkt Apple AirTag?
Wat is Apple AirTag?
AirTag is een klein accessoire van Apple. Het is een soort muntje van circa 3,2 cm groot en 8 mm dik. Je kunt het bijvoorbeeld in je portemonnee stoppen of aan je sleutelbos hangen, zodat je het snel kunt terugvinden als je het kwijt bent. Via de Zoek Mijn iPhone-app kun je de precieze locatie van de AirTag achterhalen en zo kun je verloren spullen terugvinden.
Hoe werkt Apple AirTag?
In de AirTag zit een ingebouwde speaker. Via de Zoek Mijn-app op je refurbished iPhone of refurbished iPad kun je de AirTag een geluid laten afspelen. Elke AirTag geef je een eigen naam, bijvoorbeeld ‘portemonnee’. Je kunt dus ook de Siri-spraakbesturing de opdracht geven je portemonnee te zoeken. Als hij in de buurt ligt, hoef je alleen maar op het geluid af te gaan. Vanaf de iPhone 11 refurbished kun je zelfs gebruikmaken van Nauwkeurig Zoeken. Je toestel navigeert je dan naar je verloren spullen.
Wat als AirTag niet in de buurt is?
Wat doe je als je jouw portemonnee in het restaurant vergeten bent, of je tas in de sportschool hebt laten liggen? Apple AirTag zendt dan een beveiligd Bluetooth-signaal uit, dat kan worden opgepikt door apparaten die zich in het Zoek Mijn-netwerk bevinden. Apparaten die bij jouw AirTag in de buurt komen, sturen dan automatisch de locatie ervan door naar iCloud. Hier kan jij vervolgens zien waar je spullen zijn. Dit hele proces werkt anoniem. Jouw privacy en die van een ander wordt versleuteld en is zelfs voor Apple niet toegankelijk.
Verloren modus
Net als bij andere Apple-apparaten kun je ook bij Apple AirTag de verloren modus inschakelen. Je krijgt dan een melding op het moment dat je AirTag is gesignaleerd. Je kunt zelfs instellen dat mensen je contactgegevens ontvangen zodra ze je AirTag aantikken met een smartphone die geschikt is voor NFC. Dat is dezelfde technologie die wordt gebruikt om te betalen met je telefoon.
Misbruik maken van Apple AirTag
In theorie zou je een Apple AirTag in iemands tas kunnen stoppen en die persoon op de voet kunnen volgen, maar AirTag is ontworpen om ongewenst volgen te ontmoedigen. Gebruikers krijgen namelijk automatisch een melding als er een onbekende AirTag in de buurt is en na een tijdje niet weg gaat.
Tot slot
Apple AirTag is IP67-gecertificeerd en is dus stof- en waterdicht. Verder heeft het apparaatje een vervangbare batterij die maximaal een jaar meegaat en betaal je er €35 voor. Er zijn ook accessoires verkrijgbaar, zoals speciale hoesjes en sleutelhangers. Daarnaast kun je jouw persoonlijke AirTag van je initialen of een Emoji voorzien.