iPhone in water gevallen: dit moet je doen!

11 Mei 2023 - 5 min. read time
iPhone in water gevallen: dit moet je doen!

Laatste update: 14-01-2021

Is je iPhone nat geworden, dan is de kans groot dat deze waterschade heeft opgelopen. Zo horen we vaak verhalen van mensen die hun telefoon in een regenplas hebben laten vallen of per ongeluk in de wasmachine hebben gedaan. Maar de meest voorkomende oorzaak van waterschade aan een iPhone is toch wel door een duik in het toilet. Het is logisch dat je in zo'n geval in paniek raakt, maar probeer rustig te blijven, want elke seconde telt! Dit kun je doen als je iPhone nat is geworden.

Bekijk welke iPhone je hebt

Hoe erg de waterschade is, is vaak afhankelijk van het type iPhone dat je hebt. Oude iPhones, zoals de iPhone 6S, kunnen namelijk helemaal niet tegen water. Sommige iPhones zijn waterbestendig en andere iPhones zijn weer wél waterdicht. Hoe dat precies zit kun je in dit blogartikel lezen.

Niet waterdicht

Waterbestendig

Waterdicht

iPhone 5 iPhone 7 iPhone XS
iPhone 5C iPhone 7 Plus iPhone XS Max
iPhone 5S iPhone 8 iPhone 11
iPhone 6 iPhone 8 Plus iPhone 11 Pro
iPhone 6 Plus iPhone X iPhone 11 Pro Max
iPhone 6S iPhone XR iPhone 12 (Mini)
iPhone 6S Plus iPhone SE 2020 iPhone 12 Pro
iPhone SE iPhone 12 Pro Max

1. Controleer of je iPhone vloeistofschade heeft

iPhone vloeistof indicator

De meeste iPhones zullen een belgesprek in de regen of een plons in de toiletpot wel overleven. Zinkt je iPhone naar de bodem van het zwembad of heeft je toestel in de wasmachine gezeten, dan wordt het een ander verhaal. Zoals eerder benoemd zijn vooral oude iPhones kwetsbaar. Twijfel je of de binnenkant van jouw iPhone in contact is gekomen met een vloeistof? iPhones die zijn uitgebracht na 2016 hebben een ingebouwde vloeistofschade-indicator, die eigenlijk alleen goed zichtbaar is als je een vergrootglas gebruikt. Deze indicator kleurt rood als je iPhone in contact is gekomen met water of een andere vloeistof die water bevat. Bekijk in deze tabelwaar de indicator zich op jouw toestel bevindt.

2. Zet uit en verwijder alle accessoires

Bij waterschade kun je de iPhone het best direct uitzetten, want water en elektronica zijn doorgaans geen goede combinatie. Dit betekent automatisch ook dat je het toestel niet meer onder de oplader legt. Verwijder juist de accessoires (screenprotector en beschermhoes), zodat je het toestel aan de buitenkant goed kunt droogmaken.

3. Maak de buitenkant droog

Gebruik voor het afdrogen bij voorkeur een pluisvrije doek. Zo’n doek neemt het water goed op, voorkomt dat pluisjes de telefooningangen (lightning-poort, koptelefoonaansluiting) inkruipen én beschadigt de behuizing van je iPhone niet.

4. Laat water uit je toestel lopen

Hoe laat je water uit je toestel lopen? Daar zijn de meningen nogal sterk over verdeeld. Verschillende bronnen (waaronder Apple) beweren dat je water uit het toestel kunt schudden door de iPhone voorzichtig te bewegen met de Lightning-connector naar onderen gericht. Andere bronnen beweren juist dat je dat beter niet kunt doen, omdat je daarmee de kans vergroot dat water zich binnen je toestel verspreidt. Je zou zodoende het toestel beter plat kunnen neerleggen met het beeldscherm naar beneden. Zo kan de vloeistof van de essentiële componenten naar het beeldscherm lopen onder het mom “beter water in het scherm dan in het moederbord”.

5. Breng je iPhone naar een ervaren reparateur

Gaat je iPhone niet meer aan? Breng je iPhone dan naar een ervaren reparateur. De kosten hiervan kunnen erg variëren. Dit hangt onder andere af van de onderdelen die vervangen moeten worden. Vind je de reparatie te duur of is je toestel met waterschade niet meer te repareren? Dan kun je altijd nog een refurbished iPhone van Forza overwegen. Dat is tot 60% voordeliger ten opzichte van de nieuwprijs, technisch 100% functioneel én je krijgt drie jaar garantie (sinds 1 juni 2023).

Is je iPhone in het water gevallen, dan is de kans aanwezig dat deze waterschade heeft opgelopen. Zo horen we vaak verhalen van mensen die hun telefoon in een regenplas hebben laten vallen of per ongeluk in de wasmachine hebben gedaan. Ondanks dat de iPhones vanaf de iPhone 6 water'bestendig' zijn, kan het nog steeds voorkomen dat er schade is ontstaan of de hardware sneller zal slijten op langere termijn. In dit artikel vind je een aantal stappen die je kunt ondernemen om waterschade te voorkomen.


De meeste iPhones zullen een belgesprek in de regen of een plons in de toiletpot wel overleven. Zinkt je iPhone naar de bodem van het zwembad of heeft je toestel in de wasmachine gezeten, dan wordt het een ander verhaal. Twijfel je of de binnenkant van jouw iPhone in contact is gekomen met water of andere een vloeistof? Bekijk dan deze stappen om te controleren of er water in je iPhone is gekomen en hoe je dit op kunt lossen.

1. Controleren of je iPhone waterschade heeft

iPhones die zijn uitgebracht na 2016 hebben een ingebouwde vloeistofschade-indicator, die eigenlijk alleen goed zichtbaar is als je een vergrootglas gebruikt. Deze indicator kleurt rood als je iPhone in contact is gekomen met water of een andere vloeistof die water bevat.

 

iPhone vloeistofindicator

 

Hierboven zie je een aantal voorbeelden van waar ie hoogstwaarschijnlijk zal zitten. Kom je er toch niet aan uit? Bekijk deze tabel om erachter te komen waar de indicator zich op jouw toestel bevindt.

2. Zet uit en verwijder alle accessoires

Bij waterschade kun je de iPhone het best direct uitzetten, want water en elektronica zijn doorgaans geen goede combinatie. Hierdoor kan je toestel nog meer beschadigd raken dan dat ie mogelijk al is. Dit betekent automatisch ook dat je het toestel niet meer aan de oplader legt en je alle andere eventuele accessoires die aangesloten zijn, verwijderd. Verwijderd de simkaart daarentegen niet, wel de de screenprotector en beschermhoes. Zo kun je het toestel aan de buitenkant goed kunt droogmaken en blijft er geen water blijft zitten en voorkom je dat het ophoopt. Laat je toestel tenminste 5 uur drogen voordat je hem weer oplaadt. Het is belangrijk dat je iPhone op een 'natuurlijke' manier droogt en het proces niet versnelt wordt door een föhn of verwarming. Op deze manier kan er namelijk condensvorming ontstaan en kan je iPhone daardoor nog meer schade oplopen.

Lukt het niet om hem uit te zetten? Probeer dan eens een harde reset. Hoe je dit doet, lees je in onze blog 'iPhone resetten, hoe doe je dat?'

3. Maak de buitenkant droog

Gebruik voor het afdrogen bij voorkeur een pluisvrije doek. Zo’n doek neemt het water goed op, voorkomt dat pluisjes de telefooningangen (lightning-poort, koptelefoonaansluiting) inkruipen én beschadigt de behuizing van je iPhone niet. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een lensdoekje gebruiken.

4. Laat water uit je toestel lopen

Hoe laat je water uit je toestel lopen? Daar zijn de meningen nogal sterk over verdeeld. Verschillende bronnen (waaronder Apple) beweren dat je water uit het toestel kunt schudden door de iPhone voorzichtig te bewegen met de Lightning-connector naar onderen gericht. Andere bronnen beweren juist dat je dat beter niet kunt doen, omdat je daarmee de kans vergroot dat water zich binnen je toestel verspreidt. Je zou zodoende het toestel beter plat kunnen neerleggen met het beeldscherm naar beneden. Zo kan de vloeistof van de essentiële componenten naar het beeldscherm lopen onder het mom: “beter water in het scherm dan in het moederbord”.

Mijn luidspreker klinkt dof, wat nu?

Wanneer het geluid vanuit je iPhone dof klinkt, is er een kans aanwezig dat er nog water in zit. Plaats je iPhone, met de luidspreker naar onderen gericht, op een pluisvrije doek om vast te kunnen stellen of er water uitkomt. 

Waterschade voorkomen

Ondanks dat veel nieuwe iPhones voldoen aan strenge normen wat betreft waterbestendigheid en daardoor wel tegen een stootje kunnen, zijn er toch dingen die funest kunnen zijn voor je iPhone. Daarom wil je het volgende vermijden:

  • De iPhone blootstellen water onder druk of aan water met hoge stroomsnelheid. Dit betekent dat je dus beter je iPhone niet mee kunt nemen tijdens het douchen, waterskiën, surfen, jetskiën etc.
  • Je iPhone meenemen de sauna of stoomcabine in. Dit lijkt in eerste instantie onschuldig omdat je iPhone niet letterlijk onderdompelt wordt in water, maar dit kan de interne onderdelen van je iPhone wel degelijk beschadigen.
  • Je iPhone gebruiken buiten het voorgestelde temperatuurbereik of in extreem vochtige omstandigheden

Breng je iPhone naar een ervaren reparateur

Gaat je iPhone niet meer aan? Breng je iPhone dan naar een ervaren reparateur. De kosten hiervan kunnen erg variëren. Dit hangt onder andere af van de onderdelen die vervangen moeten worden. Vind je de reparatie te duur of is je toestel met waterschade niet meer te repareren? Dan kun je altijd nog een refurbished iPhone van Forza overwegen. Dat is tot 60% voordeliger ten opzichte van de nieuwprijs, technisch 100% functioneel waardoor Forza beschikt over het Keurmerk Refurbished én krijg je 3 jaar garantie op je aankoop. Bestel jij jouw refurbished iPhone vóór 22:30 op zon- en werkdagen, dan ontvang je deze morgen al in huis en leveren wij gratis laadaccessoires mee.

ondersteuning iphone
← Vorige Volgende →
Direct €10 korting ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Als eerste op de hoogte zijn van onze Black Friday deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg direct €10 korting!
Als eerste op de hoogte zijn van onze Black Friday deals?