Geld (be)sparen in 2018? 5 praktische tips

19 Maart 2018 - 5 min read time
Geld (be)sparen in 2018? 5 praktische tips

Geld (be)sparen in 2018? 5 praktische tips

Wil je in 2018 nu eindelijk eens écht (meer) geld overhouden? Vaak is dit eenvoudiger te realiseren dan je in eerste instantie zou denken. Veel mensen geven geld uit aan dingen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Sparen wordt hierdoor natuurlijk een stuk lastiger.

In dit blog hebben we vijf praktische tips die je kunnen helpen bij het besparen van veel geld in 2018.

1. Maak een financieel overzicht

Begin bij het maken van een financieel overzicht, ook wel een ‘persoonlijke begroting’ genoemd. Het wordt niet voor niets een ‘persoonlijke’ begroting genoemd, omdat een begroting voor iedereen anders en dus uniek is.

Het maken van een financieel overzicht lijkt in eerste instantie misschien erg complex, toch valt dit reuze mee. Belangrijk is om uit te gaan van gemiddelde maandelijkse inkomsten en uitgaven. Je hebt natuurlijk ´rijkere´ maanden zoals mei, de meeste mensen krijgen dan hun vakantiegeld. Daarnaast zijn er natuurlijk ook ´dure´ maanden zoals december, door bijvoorbeeld de feestdagen.

Met de rijkere maanden kun je weer de duurdere maanden compenseren, waardoor je altijd financiële middelen achter de hand hebt bij een tegenvaller. Hiermee kun je bijvoorbeeld een toekomstige betalingsachterstand mee voorkomen. We adviseren je dan ook om uit te gaan van gemiddelde maandelijkse inkomsten en uitgave, dit biedt je direct al meer inzicht in je financiële zaken.

Stap 1. Inzicht krijgen in je maandelijkse inkomsten

  • 1. Maak schriftelijk of in een Excel bestand een tabel met twee kolommen;
  • 2. Schrijf boven de linkerkolom ‘Inkomsten’, boven de rechterkolom ‘Uitgaven’;
  • 3. Noteer in de inkomsten kolom alle inkomsten (salaris, belastingteruggave, vakantiegeld, huurtoeslag etc.) van het afgelopen jaar;
  • 4. Deel het totale aantal inkomsten door 12;
  • 5. Je weet nu wat er gemiddeld elke maand binnenkomt.

Stap 2. Je maandelijkse uitgaven berekenen

Stap 2 is om al je maandelijkse uitgaven in kaart te brengen. Het Nibud maakt onderscheid tussen drie soorten uitgaven: vaste lasten, reserveringsuitgaven en huishoudelijke uitgaven.

Vaste lasten

Vaste lasten komen elke X periode vast terug, meestal gaat het om hetzelfde bedrag. Hierbij moet je denken aan vaste lasten als: huur, hypotheek, energiekosten, abonnementen of belastingen. Deze uitgaven kun je elke maand of per jaar noteren in je financieel overzicht.

Reserveringsuitgaven

Reserveringsuitgaven komen - in tegenstelling tot vaste lasten - niet maandelijks terug. Het woord zegt het eigenlijk al, het zijn uitgaven die je reserveert als mogelijke toekomstige uitgave. Hierbij moet je denken aan toekomstige uitgave zoals voor kleding, meubilair, elektrische apparaten, vakanties of bijvoorbeeld voor het onderhoud van je huis en tuin.

Ondanks dat deze uitgaven niet maandelijks terugkomen, is het natuurlijk wel belangrijk om maandelijks een (klein) bedrag te reserveren voor dit soort uitgaven. Een auto kan natuurlijk ook altijd kapot gaan.

Huishoudelijke uitgaven

Huishoudelijke uitgaven zijn wekelijks uitgaven. Tot deze uitgaven behoren de wekelijkse boodschappen, maar ook een bezoek aan de kapper, het roken van sigaretten of bijvoorbeeld uit eten gaan. Als je ervoor kiest om een maandelijks financieel overzicht te maken, vermenigvuldig de wekelijkse huishoudelijke uitgaven dan met vier.

  • 1. Noteer onder de rechterkolom ‘Uitgaven’ een tussenkop met ‘Vaste lasten’;
  • 2. Schrijf hier al de vaste lasten op die voor jou van toepassing zijn;
  • 3. Maak een tweede tussenkop met ‘reserveringsuitgaven’;
  • 4. Noteer hier wederom een budget voor onverwachte uitgaven;
  • 5. Maak tot slot een tussenkop met de huishoudelijke uitgaven en noteer deze hieronder.

Stap 3. Overschot of tekort berekenen

Nadat je alle inkomsten bij elkaar op hebt geteld en dit ook voor alle uitgaven hebt gedaan, moeten beide posten met elkaar verrekend worden. Dit doe je simpelweg door alle uitgaven van de inkomsten af te halen. Hierdoor zie je precies wat je maandelijks overhoud of mogelijk tekort komt.

Tip:

Meer weten over begroten en budgetteren? Bezoek dan eens de website van het Nibud.

2. Besparen op je zorgverzekering

Veel mensen weten niet dat ze veel geld kunnen besparen door simpelweg over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Je hebt hiervoor elk jaar tot en met oudejaarsdag de tijd voor. Het overstappen is zo geregeld en je oude zorgverzekering wordt automatisch voor je opgezegd. Per maand kan dit verschil oplopen tot enkele tientallen euro’s. Let wel op, de voorwaarden verschillen per zorgverzekeraar.

3. Abonnementen

Bespaar op dure en onnodige abonnementen. Geregeld terugkerende kosten helpen je niet bij het sparen van je geld. Het is daarom belangrijk om onnodige uitgaven direct te schrappen. Hoe hoger je vaste lasten zijn, des te minder financiële vrijheid je zal hebben omdat je hard moet blijven werken om puur je uitgaven te kunnen bekostigen.

  • Heb je een abonnement op meerdere kranten / tijdschriften etc.? Zeg er een paar op of stap bijvoorbeeld over op een digitale versie.
  • Doe je mee aan één of meerdere loterijen? Houd het bij één lot of schrap ook deze.
  • Heb je een duur telefoon abonnement? Kijk of je misschien al over kunt stappen op een goedkoper abonnement of nog beter, een sim-only abonnement.
  • Is je telefoon aan vervanging toe? In plaats van het kopen van een nieuw toestel of het afsluiten van een telefoonabonnement, zou je ook een betaalbare refurbished iPhone of refurbished Samsung kunnen kopen. Daarmee bespaar je tot wel 60% in vergelijking met de nieuwprijs.
  • Controleer al je verzekeringen, wat heb je écht nodig? Misschien ben je wel oververzekerd en kun je een hoop geld besparen op verzekeringen.

Online vergelijken

Door goed te vergelijken kun je ook in 2018 erg veel geld besparen. Onderstaand hebben we een aantal online vergelijkers van Pricewise per branche voor je geselecteerd.

  • Energie leveranciers
  • Autoverzekeringen
  • Internetaanbieders
  • Digitale tv
  • Alles in 1 pakketten

4. Voorkom schulden

Het ligt natuurlijk heel erg voor de hand en het is ook gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer ten alle tijden schulden te voorkomen. Als je een product wilt kopen, zorg er dan voor dat je genoeg geld hebt gespaard. Producten op afbetaling kopen raden we dan ten zeerste af. Als je een product eigenlijk niet of krap aan kunt veroorloven, dan moet je je afvragen of het wel verstandig is om deze te kopen. Veel mensen halen zich helaas onnodig torenhoge schulden op de hals door onnodige uitgaven.

Onderstaand hebben we nog een aantal praktische tips voor je, die je kunnen helpen bij het verlagen van je schulden.

  • Probeer persoonlijke leningen te voorkomen;
  • Heb je een creditcard? Zeg deze dan op als je bijna nooit op krediet betaald;
  • Ga alleen een lening aan als je deze écht nodig hebt, dus zomaar om een mooiere auto te rijden of een TV met een hogere schermresolutie;
  • Kun je versneld - en zonder boete je hypotheek aflossen? Doe dit dan zeker! Raadpleeg wel altijd de voorwaarden van je bank.

5. Belastingaangifte

Helaas moeten we er allemaal aan geloven, het betalen van belastingen. Het doen van je inkomstenbelasting is natuurlijk niet het meest leuke om te doen. Toch raden we je van harte aan om elk jaar netjes (en op tijd!) je belastingaangifte te doen. Als je je belastingplicht goed bijhoudt, kun je zelfs geld terug krijgen van de belastingdienst omdat je mogelijk teveel hebt betaald in een jaar.

← Vorige Volgende →
Direct €10 korting ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Als eerste op de hoogte zijn van onze Black Friday deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg direct €10 korting!
Als eerste op de hoogte zijn van onze Black Friday deals?