Hoe de iPhone 5C het startschot voor gekleurde iPhones werd
De iPhone 5C: wie herinnert hem nog? Het was de eerste kleurrijke iPhone die Apple uitbracht en ook nog eens de eerste ‘budgetvriendelijke’ iPhone. Hoewel dit toestel niet door iedereen zo positief werd ontvangen, was het wel de voorbode voor hetgeen dat Apple jaren daarna zou gaan uitbrengen: gekleurde iPhones. In dit artikel duiken we de diepte in en vertellen we je hoe de iPhone 5C het iPhone-landschap compleet veranderde.
2013: toen het allemaal begon
Laten we even terug in de tijd gaan. Tot 2013 waren alle iPhones die Apple lanceerde in slechts twee kleuren uitgebracht: zwart en wit. In september 2013 lanceerde Apple de iPhone 5S, de verwachte opvolger van de iPhone 5. Het was de éérste keer sinds de lancering van de iPhone dat Apple niet één maar twee toestellen tegelijkertijd uitbracht. Naast de iPhone 5S lanceerde Apple namelijk ook een vreemde eend in de bijt. En deze vreemde eend werd de iPhone 5C genoemd.
Kenmerken van de iPhone 5C
De iPhone 5C was een vreemde eend, omdat Apple met dit model afstapte van zijn premium bouwkwaliteit. Waar de iPhone 5S uit aluminium en glas bestond, was dit bij de iPhone 5C volledig plastic. En niet zomaar plastic, maar ‘glossy’ plastic. Het glom. Onder de motorkap behield het dezelfde specificaties als de iPhone 5 van een jaar daarvoor en had het dus ook dezelfde chip. Apple promootte dit toestel als ‘budgettoestel’.
Een flop
Hoewel Apple hoge verwachtingen had, werd het toestel een flop. Dit had verschillende redenen, maar de grootste reden was de marketing rondom het toestel. Volgens Apple zou het toestel ‘budgetvriendelijk’ zijn. Maar in werkelijkheid was het gemiddeld slechts 100,- euro goedkoper dan de iPhone 5S van toentertijd 699,- euro. Daarnaast kreeg je voor die 599,- oude specificaties, geen Touch ID en een totaal-niet-premium plastic toestel. Niet zo heel gek dat de iPhone 5S beter verkocht. Maar toch heeft de iPhone 5C veel betekend voor het verdere verloop van de iPhones.
2016: we proberen het nog eens, maar dan anders
Na de flop van de iPhone 5C uit 2013, lanceerde Apple in 2014 en 2015 alleen nog premium toestellen: de iPhone 6(s) en iPhone 6(s) Plus. Maar in het voorjaar van 2016 probeerde ze het nog een keer, met de lancering van de iPhone SE. Alles wat niet gewaardeerd werd aan de iPhone 5C, werd met de iPhone SE goedgemaakt. Hoewel het design van de oudere iPhone 5S voor dit model hergebruikt werd, was het tenminste wel van hoogwaardige materialen gemaakt; dus geen plastic. Ook was de chipset van de iPhone SE net zo krachtig als het toentertijd vlaggenschip, de iPhone 6S. Daarnaast was ‘budget’ nu meer te rechtvaardigen, omdat het prijsverschil nu meer dan 200,- euro was.
2018: iPhone 5C in een nieuw en verbeterd jasje
Apple had in 2016 dus het concept van de iPhone 5C met de lancering van de iPhone SE verfijnd en dit was voor hen een leerschool. Appel besloot deze lijn door te trekken, maar dan net een beetje anders. In 2018 lanceerde Apple, naast de premium iPhone XS en iPhone XS Max, een goedkopere variant met ijzersterke specificaties. Met de lancering van de iPhone XR bracht Apple kleurrijke iPhones weer terug op de markt, maar dit keer wél met hetgeen wat men wil. De iPhone XR leverde een beetje in op cameraprestaties, bouw- en beeldschermkwaliteit, maar kreeg de nieuwste chip én was in 6 verschillende kleuren te verkrijgen. En het toestel verkocht en verkoopt als een tierelier.
Vandaag de dag nog steeds kleuren
Na de iPhone XR uit 2018, lanceerde Apple in 2019 de iPhone 11 welke ook in 6 kleuren verkrijgbaar was. En eigenlijk heeft Apple die trend ook doorgezet met de iPhone 12- en 13-serie. Kleurrijke iPhones zijn dus van ver gekomen, maar vinden hun oorsprong uit de iPhone 5C. Ben je zelf zoekende naar een kleurrijke iPhone? Bij Forza zijn de iPhone XR refurbished, de iPhone 11 refurbished en de iPhone 12 refrubished zeer voordelig geprijsd. Neem dus gauw een kijkje in ons assortiment!